matts cover

"Fra døperen Johannes' dager
og til nå, lider himmelriket
for vold."

Matteus 11:12

Alle karakterene her er fiktiv

“From the days of John the Baptist until now, the kingdom of heaven suffers violence."
Matthew  11:12All characters herein are

fictional
.
En Heks er Garderobe. Skriftene til den berømte britiske barneforfatteren (Narnia-fortellinger) C. S. Lewis er høyt elsket av de fleste amerikanske evangeliske kristne, selv om en vokal minoritet av fundamentalister ser ham som en stor okkult fare. Denne historien tar for seg en voldelig strid mellom disse to gruppene. Leserne av CSLewis er hovedhovedgruppen.

En heks i garderoben

En evangelisk thriller

av L. D. Wenzel

Belfast, Nord-Irland

oktober 2004

Tjueseks år gamle Shannon Dillon avdekker et hemmelig dokument på et uklart loft. Bestefaren hennes gjenkjenner det som et manuskript skrevet av C. S. Lewis, den store kristne forfatteren. Merkelig nok er permen dekket med okkulte symboler. Forskrekket ringer bestefaren universitetseksperter som lover å hente papirene dagen etter. Ordet lekker ut, og i løpet av timer brast væpnede banditter inn i huset for å stjele dokumentene. Ting blir surt når en inntrenger skyter og dreper hennes bestefar og yngre bror. Shannon flykter til kjelleren og rømmer gjennom et vindu. Morderen og bandet hans tar av med manuskriptet. Shannon lover hevn.

Shannon vokste opp i Belfast som katolikk og ble trent av en republikansk milits frem til fredsavtalen fra 1998. Hennes leting etter morderen, en amerikaner, tar henne til Milwaukee, Wisconsin, hvor hun rekrutterer en evangelisk professor i romantisk litteratur for hennes vendetta. Mot bedre dømmekraft blir trettifire år gamle Simon Magister trukket til henne av vitenskapelig nysgjerrighet og personlig kjemi.

Mens C. S. Lewis har vært død i nesten femti år, kolliderer kontrasterende arvemyter. Vanlige evangelikale ville kanonisere ham som deres første protestantiske helgen. Men rasende fundamentalister demoniserer mannen som en agent for Satan selv, som gjennom sin magiske verden Narnia infiltrerer kristne hjem med det okkulte.

I mellomtiden sprer nyhetene om dokumentfunnet seg til motstridende parter, og rykter om dets ukjente innhold florerer. Anti-Lewis-fundamentalistene tror allerede at C. S. Lewis har vært en praktiserende okkultist, og Belfast-papirene ville være harde bevis de trenger for å avsløre Lewis sin sanne identitet som en heks. Mens evangeliske utgivere mener at dette er crazy talk, ville bransjen deres blitt økonomisk ødelagt hvis alt var sant. Derfor, før noen kan lese dokumentene, må de ødelegge dem for å bevare sin lukrative kontantstrøm.

Shannon og Simon går inn i en mørk verden der to styrker samles om besittelse av de kontroversielle dokumentene. De møter fiender klare til å drepe for å ta eierskap, og Simon og Shannon slipper så vidt fra døden flere ganger mens andre dør i deres kjølvann. Shannon viser sine militsferdigheter. De møter en usannsynlig følgesvenn, Bob Wynveen, en naiv fundamentalist. I likhet med gamle David våger han å ta ned de onde Goliatene i forlagsbransjen, hvis gigantiske makt og penger har brukt en hemmelig metastyrke kalt UNIKORN. Gjennom dialog med Bob utforsker Simon aspekter ved litterær romantikk og hvordan fiksjonen til Lewis kan overlappe med esoterisk kristendom. Shannon og Simon inngår et romantisk forhold, og tvinger Simon til å takle undertrykt seksualitet fra sin evangeliske fortid.

Alle krefter konvergerer til et klimaks nær en hellig helligdom nord for Milwaukee. Shannon finner bestefarens morder og tar affære. Til slutt lærer leseren historiene til alle som lever og dør, så vel som den endelige skjebnen til Belfast-dokumentene.

Witch in the Wardrobe er en overveldende roman rettet mot C. S. Lewis’ enorme amerikanske lesertall. Lewis selv er ikke målet. Forfatteren søker å provosere ved å fokusere på hvordan amerikansk evangelisering har kapret denne store forfatterarven inn i sin egen mytologi. Til tider en hyperbolsk parodi, handlingen i denne thrilleren nyanseres med en intelligent skildring av moderne religiøse kulturer i Amerika.

Comments, please. Go to  wenzel.ld@gmail.com